dijous, 27 de desembre del 2007

..I les borraines ??


Estem en temps de Nadal, festa , torrons ,cava…disbauxa i consumisme en resum.
I els Nadals d’ abans ¿? Que s’ han fet.
Recordo a la tia Rosita i la casa d’ un petit poble als peus del Montsant. Anàvem a collir olives per aquella família perquè aquí no hi havia treball.Per aquestes dates sempre ens acollien al rasser de la seua llar. Fèiem cagar el tió. L’ Antoniet i jo érem petits i ens al•lucinava que aquell tros de fusta, aquell tronc rialler i amb barretina , portes dintre el seu ventre massís, aquelles senzilles llaminadures artesanes de les que recordo en especial regust les ametlles torrades i la girlatxa, feta amb ametlles torrades i sucre cremat. La mare me’n va seguir fent fins el dia del seu viatge a les estrelles.
M’ ha vingut al pensament tot aquesta nostàlgica història aquest mati de Sant Esteve. He passat per l’ hort a veure si hi podia “entrar” a fer alguna cosa desprès de les persistents pluges de la darrera setmana, I res, cap a casa desprès d’ estacar-me i de collir dos enciams i el darrer bròquil de la plantada.
Hi m’ ha vingut al pensament aquells llunyans Nadals perquè rondinant per l’ hort m’ he ensopegat , a la part mes ombrívola , amb una plantació espontània de borraines ¡!
Si, es veu que el iaio Juanito (segons que m’ ha contat la meua sogra) utilitzava les flors blaves de la planta per no se quina cura natural als ulls.
I clar , a part de les seues propietats medicinals , la borraina , suposo que mòlts sabran, és o era un recurs gastronòmic i llaminer força utilitzat en èpoques de mes carències.
També la mare en feia de borraines.
Mmmmmm…i que bones ¡! Fregides a la paella i amb un bon xorro de mel calenta. Quin senzill plaer i quina austera energia..... i quins Nadals mes autèntics.
Vaig arribar al dinar d’ ahir , invitat a un altra casa i als postres van treure tota classe de torrons, xocolata i altres “delicatesen” i jo vaig pensar…i les borraines ¿? Ningú ja sap fer borraines ¿?

Bones Festes

L' Hortolà

1 comentari:

Anònim ha dit...

¡¡Hortolà!!
Bon Any nou!!!!!!!!!
Sempre,a ultima hora, dius: renoi! a tal persona no l'hi he Felicitat les Festes. Doncs en aquest cas ets tu. Perdó.
Que l'any 2008 et doni SALUT per continuar la tasca que queda per fer.
¡¡BONES FESTES!!

josepmaria