dilluns, 3 de desembre del 2007

I quin oli !!!


Ja torno a tenir oli de la collita el 2007. N’ he fet 108 litres. Suficients per al consum de l’ any.

Em pensava que la cosa aniria mes malament perque la mosca i la climatologia auguraven un oli de molt mes grau. Afortunadament no a estat així i tot i les adversitats encara he aconseguit una acidesa que llisca el grau .Bon oli , suau i saludable.

Lo de la mosca pot ser que hi hagi que no o entengui per latituds mes fredes , però per aquesta plana , mes càlida i ventosa , la mosca de la fruita pon els ous a les olives i quan les larves desperten, fan caure el fruit i augmenten l ‘acidesa. Es un manera molt primària d’ explicar-ho , pot ser , però espero que sigui entenedor i que no porti a cap confusió. No hi ha mosques a l’ oli ,tot i que si que influeixen a la seua qualitat.

Tinc algunes oliveres. No massa. Les suficients per a que no siguin una obligació i prou perquè no passi de ser un caprici o un hobbie.

Hi ha qui em diu que si anés a contar a quan em surt el litre d’ oli , despres dels treballs del camp i la ma d’ obra (cullo a mans l’ oliva- pura artesania-) pot ser m’ estaria mes a conte comprar-lo , però.....i la satisfacció de degustar l ‘oli conreat amb el teu esforç ?? El teu propi oli.!! Especialment ara ,les primeres setmanes desprès de la molta , quan no és pròpiament oli , si no mes be suc d’ oliva. Afruitat , olorós, aromàtic....

Anit em vaig entaular amb unes bones llesques de pa amb tomàquet regadet amb l ‘oli recent estrenat (menys d’ un grau d’ acidesa) , unes tires de pernil de Terol ,dos traguinyols de vi de Capçanes - DO Montsant - i unes olives sevillenques trencades...això , això ni el president del govern s’ ho fot. !!

El rendiment tampoc no ha estat malament. També al voltant del 20 per cent .

Jo no n ‘entenc gaire ,però com en el vi ,també les varietats d’ oliveres son importants a l’ hora d’ aconseguir uns “coupages” encertats. Jo i poso bona part de morruda. Un poc d’ aragonesa i uns quilos de llumeta i canetana. Desprès un bon tant per cent de sevillenca i el toc final amb la varietat picual que li dona un petit toc amargant.....una extranya barreja pero..... i quin oli !!!


L' Hortolà

2 comentaris:

krusty ha dit...

Quanta raó tens!!! aquesta temporada he estat tècnic en control de la mosca de l'oliva!! pro relamnt no l'hem pogut controlar massa!! ha estat una plaga històrica!!!
bueno, al final te felicito x haver obtingut un bon oli!! t'asseguro q no tothom de les nostres terres podrà dir lo mateix!!!

l' hortolà ha dit...

Krusty ,gràcies pels ánims .Lo meu és la sort del principiant i el fet de collirles amb paciencia i carinyo que acaba tenint el seu premi.
Certament els tècnics no se si heu pogut fer molta cosa enguany.A vore si l' any que be...perque entre mosca de la fruita, negra, mosquits , mosca comuna ,minador,seca,especulació etc. etc...el pagés a la ruina.