Confesso que mai m' havia interessat desplaçar-me fins als bressol del calçot , el Baix Camp , per degustar-ne.Per molt de moda que estés. Mai hauria pensat que acabaria plantant-ne a l' hort !
Va ser el senyor Ximo qui m' hi va fer interessar. A Solsó ell en tenia de plantats uns bons solcs i un any m' els va donar a tastar. Els vaig trobar bons.
El problema era que el sr. Ximo s' havia fet gran i no sabia quant temps mes podria cultivar-ne. Així que em calia espavilar a aprendre’n el cultiu si volia seguir fent calçotades desprès d' haver-me avesat a la degustació.
Per això li vaig demanar que m 'expliques com es porta a terme tot el procés de cultiu...i em vaig quedar sorprés i agraït , perquè gràcies a ell ,des del 'any passat puc menjar calçots " de collita pròpia"...que , naturalment , tenen el valor i gust afegit de ser de "creació pròpia".
Lo tio ximo em va donar el primer planter. Vaig plantar-lo cap a finals de maig Vaig conrear-lo lo millor que vaig poder. Arrencant les herbes. Tirant-los-hi terra al tronc , “calçant-los” com em va dir l ‘avi , fins que al cap de tres mesos , del planter en van quedar unes cebes blanques i tendres que vaig tenir que collir a finals d'Agost .Vaig deixar uns dies que les cebes s' assequessin i les vaig guardar unes setmanes.
Ara , fa 15 dies , he tornat a agafar les cebes .Les he "capat" . Es a dir, he tret amb un ganivet un poc del cap de la ceba. Desprès de fer uns solcs prou profunds hi he deixat les cebes "decapitades" i ara ja comencen a sortir els grills dels que , en uns mesos , sortiran els agredolços sabors del calçot.
La ceba es decapita, va dir Ximo , per a que surtin mes grills. De cada ceba , fent-ho així ., poden sortir entre 4 i 5 calçots.
Espero que al febrer pugi menjar els primers de la temporada .De fet , el gendre del tio Ximo , em va dir que no les plantes totes el mateix dia. Que o fes en un parell de sembres espaiades un parell de setmanes ja que així no arribaran a ser menjadors tots al mateix temps.
Cal que recordi que no he de collir tots els calçots. N' he de conservar a terra 3 o 4 per deixar que facin flor i per tant llavor per a sembrar el proper planter.De fet ,al mateix temps que vaig plantar els calçots per menjar enguany , ja vaig fer el planter per fer la ceba ,que, collida a l 'agost i replantada a l' octubre ,tornarà a proveir-me d' aquest deliciós plaer gastronòmic que no vaig descobrir a cap restaurant ,si no gràcies al sr. Ximo
L' hortolà
.
2 comentaris:
Noi!TINC Q FELICITAR-TE! Això de ser hortolà i tenir un blogspot es una passada.
En aquest mon hi ha de tot, però una persona amb sentiments com el teus i damunt, publicar les seves experiències tal qual, es envejable.
Jo, al fer els cinquanta, també vaig proposar-me fer hort. Soc aficionat en això dels ordinadors i ara estic recollint en un full càlcul les meves experiències en el plantar, sembrar i collir quelcom.
Si aquesta pàgina te continuïtat, t'ajudaré a compartir tipificacions per a optimitzar-les.
Qui sap si un dia ens trobarem per a fer intercanvi de planter.
Si us plau, no et tallis per res del mon i continua publicant les teves informacions hortolanes.
Ja tens un seguidor assegurat.
sl2
joepmaria
joepmaria...
ara si que m' ha fotut !!
resulta que hi ha algu que llegeix fins i tot lo que escric.
Home , mira , gràciespels ànims , però no et fiis molt dels mesu escrits.Sóc gairebé tan inexper amb això de l' horta com amb l odels ordinadors , pero les dues coses em fan sentir be i em treuen de la rutina del treball amb el que em bull l' olla.
Ei , aixo que estas fent tu , aquestes dades i observacions que estas recollint si que pot ser molt interesant.
Seguirem en contacte i t'ofereixo aquest modestisim espai per si vols compartir alguna de les teues experiencies.
Et podria fer arribar el pasword i clau per publicar tu les teues propies entrades.
L' hortolà
Publica un comentari a l'entrada